Jongeren willen geen partneralimentatie

 

Jongeren willen geen partneralimentatie

Na een scheiding moet volgens een ruime meerderheid (60 procent) van de Nederlandse jongeren er geen partneralimentatie worden betaald. Beide personen moet dan gewoon weer voor zichzelf gaan zorgen.

 

Zo blijkt uit een onderzoek onder duizend jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar van TNS NIPO, naar aanleiding van de Dag van de Scheiding op 12 september.
Vooral mannen, laagopgeleiden en jongeren van gescheiden ouders geven dit antwoord vaker dan gemiddeld (60 procent).

Met partneralimentatie levert een partner een bijdrage in het levensonderhoud van zijn of haar ex. In de meeste gevallen betaalt degene die het meest verdient aan de partner die minder inkomen heeft.
Een kleine meerderheid van de jongeren stelt niet in gemeenschap van goederen te willen trouwen. "Iedere partner behoudt zijn eigen bezittingen en schulden waardoor er bij scheiding niets verdeeld hoeft te worden", stelt 57 procent van de jongeren. Vooral jongeren met gescheiden ouders zijn die mening toegedaan.

Jongeren die geloven in een huwelijk trouw(d)en vooral uit liefde, beweert 85 procent. Vrouwen geven dit vaker aan dan mannen. Een kwart trouwt voor de kinderen en 11 procent omdat het zo hoort. Geld en financiële zekerheid is voor 8 procent de reden om in het huwelijksbootje te stappen.

Door: ANP